marți, 18 noiembrie 2014

"Ora de religie"



“Ora de religie este una deosebită în orarul nostru şi pe care o aşteptăm întotdeauna cu drag. La această oră, noi ne relaxăm discutând cu doamna profesoară despre religia noastră, dar şi despre lucruri legate de viaţa de zi cu zi.
La sfârşitul orei, mereu putem spune că ne-am mai ales cu nişte cunoştinţe noi sau cu învăţăminte care ne vor folosi pe viitor.
De exemplu, la una din ultimele ore de religie doamna ne-a întrebat:
- Aţi auzit, copii, despre Sf. Parascheva?
- Da! Am răspuns noi. Am auzit despre moaştele sfintei care sunt la Iaşi şi că se fac pelerinaje la acestea, unde oamenii merg să se roage.
- Dar ştiţi de ce fac acest lucru?
Copiii au încercat câteva răspunsuri după care doamna profesoară ne-a explicat cu multă răbdare :
- Credincioşii merg să se închine şi să se roage la moaştele Sf. Parascheva deoarece, cu ale ei sfinte rugăciuni, ei primesc ajutorul dorit în orice împrejurare  a vieţii, pentru că sfinţii sunt prietenii lui Dumnezeu.
Am încheiat ora cu o mică rugăciune către Sf. Parascheva şi la final eu m-am simţit mai liniştit sufleteşte şi mai tare în credinţa mea.”

Nătăprazu Luca Mihail, cls. a III-a A


“Într-o zi eram la ora de religie. Doamna intră în clasă:
- Copii, hai să spunem rugăciunea”Tatăl nostru”!
Toţi copiii au spus rugăciunea şi s-au aşezat pe scaune. Doamna cu glas blând a început a ne vorbi despre biserică, ca loc de rugăciune, Casa lui Dumnezeu.
Biserica Domnului nu este o clădire oarecare. Planul bisericii poate fi diferit: în formă de cruce, deoarece prin cruce Mântuitorul ne-a izbăvit de puterea diavolului, sau în forma de corabie.
Altarul este întotdeauna aşezat la răsărit... Fiecare biserică este închinată lui Dumnezeu şi poartă numele în amintirea unui eveniment sau a unui sfânt al Domnului...
Am ascultat cu mare atenţie, deşi am intrat de multe ori în biserică nu am observat cum este împărţită. Întotdeauna am fost interesată de lucrurile legate de credinţă. Acum le descopăr prin ora de religie.”

Fogarassy Alexandra, cls. A III-a A

“ Bună! Sunt Filip şi vreau să vă arăt cum este o zi când am materia religie în orar. Mă duc la şcoală numai cu gândul că o să aflu noile peripeţii ale sfinţilor şi ale lui Dumnezeu. Mama îmi spune să fiu atent la această oră.
După ce trec celelalte ore şi vine ultima dar nu cea din urmă, mă bucur enorm. Când intră doamna toţi copiii se ridică în picioare, o salută pe dumneaei şi încep rugăciunea:
- “Tatăl nostru Care eşti în ceruri..”
Doamna ne adresează întrebări pe baza lecţiei anterioare. Eu am ridicat mâna:
- Tu, Filip! Poţi să răspunzi?
-Da!
- Ce le-a spus preotul la predică oamenilor încât Parascheva a zis în sinea ei: “Şi pentru mine vorbeşte!”?
Preotul le-a povestit despre un tânăr bogat care a vrut să urmeze calea lui Dumnezeu. El l-a îndemnat să-şi dea toată averea săracilor şi tânărul nu l-a ascultat pentru că era foarte bogat.
- Bravo, Filip!
Apoi, las mâna jos pentru a răspunde şi alti copii, dar  nu toată ora, ci doar un pic. După un scurt timp, am ridicat mâna şi doamna mi-a adresat din nou o întrebare:
- Filip, la câţi ani ani a murit Sf. Parascheva?
- La 27 de ani!
- Corect! Ia loc!
Doamna profesoară a zis să lăsăm mâinile jos pentru că celor care au răspuns le va da un F.B. Eram foarte curios dacă îmi va da şi mie, dar la un moment dat mi-a strigat şi mie numele.
A fost o zi grozavă!"


Pamacai Filip Andrei, cls. A III-a A

                  prof. Mihaela Ivan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Invitație- Concurs Municipal de creație plastică și literară "Sfinții, prin ochi și suflet de copil", ediția I

                 Dragi colegi,   Școala Gimnazială “ Constantin Brâncuși ” , Sector 6 București ,  în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1...