"Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat şi la luptă îndrăzneţ pe Nestor l-ai facut, aşa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeul roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă."
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait în timpul împăraţilor persecutori Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său, a fost numit guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creştinii erau victime sigure. Potrivit tradiţiei, Nestor - un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte şi îi va spune: "Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi". Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.
Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaştele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin in 1912.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul oraşului Tesalonic. Comunitatea creştină de aici a fost înfiinţată de Sfântul Apostol Pavel, în timpul celei de-a doua călătorii misionare. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje şi procesiuni la sfintele sale moaşte. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie. Racla este aşezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură şi împodobit cu fresce din viaţa sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfinţeşte untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele sale moaste. Acest ulei sfintit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioşilor spre dobândirea sănătăţii sufleteşti şi trupeşti.
prof. Mihaela Ivan
Sursa: CreştinOrtodox.ro (http://www.crestinortodox.ro/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu